Voňavý kotlíkový guláš s klobásou a jablečným moštem




V našem receptu vám představíme variantu guláše, která je ideální na chatu, chalupu nebo na kempování. Základem našeho guláše je kvalitní hovězí BIO maso a jablečný mošt ze Statku Cidlina, který neobsahuje žádné přidané ingredience, konzervanty ani cukr.

Suroviny:

  • 2 klobásy
  • 500 ml Jablečného moštu ze Statku Cidlina
  • 100 ml zakysané smetany
  • 400 g BIO hovězího masa
  • 100 g přepuštěného másla
  • 300 g brambor
  • 4 lžíce sladké papriky
  • 2 střední cibule
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 hrst čerstvé petržele
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • 2 lžíce drceného kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g bílých fazolí
  • sůl
  • pečivo jako příloha

Postup:

  1. Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na přepuštěném másle, přidáme na kostičky nakrájené maso a necháme zatáhnout.
  2. Do hrnce přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a stáhneme plamen, poté zaprášíme červenou paprikou a přidáme drcený kmín. Koření necháme na mírném plameni rozvonět.
  3. Podlijeme litrem vroucí vody, přidáme sůl podle chuti a pak ostatní koření (rozmarýn, tymián, majoránku a lisovaný česnek).
  4. Vlijeme jablečný mošt a směs necháme hodinu vařit na mírném plameni.
  5. Přidáme na čtvrtky pokrájené brambory a dalších dvacet minut vaříme.
  6. Těsně před podáváním přidáme bílé fazole a necháme je v guláši prohřát.
  7. Zdobíme zakysanou smetanou a petrželí.

Zdroj fotografií a receptů: Regionální potravina