I muži hojně využívají zákroků plastické chirurgie




Zkrášlující a omlazující zákroky plastické chirurgie už delší dobu nejsou vyhledávány jen ženami. V posledních letech v České republice roste zájem mužů, což potvrzuje i Doc. MUDr. Ondřej Měšťák, Ph.D., z Kliniky plastické chirurgie Esthé, podle kterého se podíl mužů v současnosti pohybuje někde okolo 20% ale každoročně pomalu narůstá. Není se čemu divit, témata okolo krásy mužů u nich přestaly být tabu a nemalou roli v nárůstu zájmu o estetické úpravy hrají i sociální sítě, kde se ideály mužské krásy také stanovují. Řada mužů chce proto vypadat lépe, mladě a mužně. „Souvisí to do jisté míry i s jejich společenským postavením a úspěšností,“ říká Ondřej Měšťák s tím, že dobrý vzhled samozřejmě posiluje i jejich sebevědomí. „Mezi vyhledávané zákroky patří v České republice operace očních víček, operace prsů - gynekomastie, operace nosů a uší, modelace postavy, odstranění podbradků nebo facelift. Velmi vyhledávané jsou i miniinvazivní zákroky v podobě aplikace botoxu nebo výplní modelující a zvýrazňující kontury obličeje,“ doplňuje Ondřej Měšťák.

Muži obecně preferují zákroky rychlé, které umožňují nenáročnou a rychlou rekonvalescenci. Trendem jsou u mužů zákroky s přirozeně vypadajícím výsledkem, aby to okolí hned na první pohled nepoznalo, ale také moderní chirurgické postupy a technologie.

Například v oblasti modelace těla je u mužů velmi oblíbená moderní metoda high-definition liposukce. „Ta totiž kromě odsátí tuku z dané oblasti umožňuje velmi precizní  konturování,“ vysvětluje MUDr. Marek Kubík, který se na klinice Esthé specializuje na body contouring. „Tato metoda se využívá hlavně v oblasti trupu a hýždí, kde se tvarují zvýrazňují kontury svalů a můžeme tak docílit u mužů na břiše třeba tzv. six packy,“ uzavírá Marek Kubík.

Muži vyžadují od klinik plastické chirurgie rychlý ale i diskrétní přístup. Vyhledávané zákroky se samozřejmě liší i s věkem. Mladší ročníky podstupují spíš rhinoplastiky, jimiž odstraňují různé vrozené problémy i estetické vady nebo například i špatně zhojené úrazy nosu. I zde se již nabízí muži vyhledávané pokrokové postupy s nižší invazivitou a rychlým hojením. S věkem se portfolio vyhledávaných zákroku rozšiřuje směrem k omlazení a jednoznačně vedou operace očních víček tzv. blefaroplastika. A samostatnou kapitolou jsou pak implantace vlasů.