Výstavu surrealistického velikána Salvadora Dalího v Galerii města Přerova uvede Chantal Poullain




Originální tvorbu legendárního surrealisty Salvadora Dalího, jedné z největších osobností výtvarného umění 20. století, nabídne hodová vernisáž v Galerii města Přerova. Expozici s podtitulem Žiji sen, ikonicky proslulým Dalího životním krédem, uvede herečka Chantal Poullain. Vernisáž bude v pátek 9. srpna v 18 hodin.  

Umělec, který proslul především jako malíř a grafik, byl však uznáván i jako sochař a všestranně nadaný výtvarník. Jeho díla vynikají jedinečnou poetikou a mnohá se stala ikonami. Také v Přerově lidé uvidí například litografie s legendárním tématem Tekutých hodin.

„Nebudou chybět ale ani další díla představující průřez celou Dalího tvorbou – od grafik přes sochy až po užité umění, protože Dalí byl nejen malíř, grafik a sochař, ale věnoval se také keramice nebo designu. Z užitého umění se slavnými staly například jeho flakony parfémů. K vidění bude i soubor téměř pěti desítek ilustrací k Dantově Božské komedie nebo slavné grafiky, na nichž Dalí zachytil svou životní lásku Galu,“ uvedl Pavel Chmelík ze spolupořadatelské Galerie Artrium Zlín. Podle jeho slov budou součástí expozice také originální fotografie zachycující S. Dalího objektivem světoznámého českého fotografa Václava Chocholy a také trojrozměrné objekty, jako třeba sochy či porcelánové talíře.

Výstava díla Salvadora Dalího v tak velkém rozsahu je letos v tuzemsku vedle stálé pražské expozice největší. „Představí více jak stovku jeho děl, která jsou pro tuto příležitost shromážděna ze soukromých sbírek českých sběratelů a z Dalího nadací ve Španělsku nebo Francii.

Podstatná část vystavených děl pochází z pařížských galerií, protože Francouzi měli často k Dalímu blíže než rodné Španělsko. Věříme, že tato mimořádná událost přiláká nejen návštěvníky z Přerovska, ale i ze vzdálenějších míst a že se může stát skvělým tipem na prázdninový výlet v rámci celé Moravy. Chci věřit, že Dalího díla dokonale vyniknou právě v kulise našich originálních industriálních prostor,“ láká Lada Galová z pořádající Galerie města Přerova.

Vedle vystavených signovaných originálních grafik expozici oživí i sochy, kterým se autor začal věnovat od sedmdesátých let. „Reprezentovat je u nás bude asi deset bronzových plastik, jen namátkou mohu zmínit třeba Klíč, Žirafa nebo Minotaurus. Zájemci mohou zakoupit vybrané Dalího grafiky dekorované 24karátovým zlatem nebo menší sošky, ke kterým samozřejmě náleží certifikace originality s odkazem na číslování a poznámku v soupisu díla,“ dodala Lada Galová.

Expozici doplní i originální portrétní fotografie Salvadora Dalího, které pořídil v roce 1969 v Paříži český fotograf Václav Chochola. „Kdo by neznal slavnou fotku Dalího s vejcem nebo Dalího sedícího s hůlkou na divanu? Portréty tehdy sedmdesátiletého výtvarníka se staly jeho celosvětově nejznámějšími, i sám Dalí z nich byl nadšen a podle svých slov si jich cenil nejvýše.

Originální snímky z atelieru Václava Chocholy budou k prodeji volné nebo adjustované,“ uvedl Chmelík. Součástí výstavy bude promítání dokumentárního filmu o Salvadoru Dalím a prodej publikací o jeho díle, výstavního katalogu, sběratelských plakátů a další drobný merch, jako jsou zajímavé suvenýry, mj. i puzzle, víno, pohlednice nebo trička s originálním sítotiskem.

Salvador Dalí byl skutečně výjimečný surrealista, jehož možná největším dílem je on sám. „Já jsem surrealismus,“ prohlásil ostatně sám o sobě Dalí. „Salvador Dalí byl skutečně jedinečným umělcem, a to díky zejména své bezbřehé fantazii, schopnosti vnímat okolní svět a tuto zkušenost pak promítnout do svých děl. Studia na Akademii nedokončil, neboť zkoušející považoval za nedostačující, aby porozuměli jeho dílu. Ovládal techniku iluzivní malby a pro své práce se inspiroval u starých mistrů. Dalí byl a je žijícím mýtem, ikonou surrealismu a když to odlehčíme, také majitelem jednoho z nejfotografovanějších knírků 20. století. I proto je PR naší výstavy postaveno právě na jeho slavném portrétu s dlouhými kníry. Přerov v létě zaplaví různobarevné plakáty s jednotnou grafikou, aby tak jedinečnou výstavu nikdo nepřehlédl a přišel se podívat opravdu každý,“ doplnila Galová.

Příležitost zhlédnout výstavu děl Salvadora Dalího budou mít zájemci v Galerii města Přerova od 9. srpna do 6. října.

Salvador Dalí (1904 – 1989) projevoval od útlého dětství malířské vlohy. V sedmnácti byl sice přijat na Akademii výtvarných umění v Madridu, ale nikdy ji nedokončil, neboť byl kvůli své bouřlivé povaze hned dvakrát vyloučen. První samostatnou výstavu měl již rok po svých dvacátých narozeninách. V jeho rané tvorbě lze nalézt prvky kubismu, impresionismu i futurismu, stěžejní dílo však již spadá do surrealismu. „Já jsem surrealismus,“ prohlásil o sobě později Dalí. Ten a podobné jeho výroky ilustrují Dalího snahu provokovat za všech okolností. Dalího rukopis je jedinečný, sám pojmenoval svůj přístup k tvorbě paranoicko-kritickou metodou. Ač jsou jeho obrazy plné snových výjevů i postav, všechny jsou namalovány „akademickým“ způsobem a s téměř fotografickou přesností.

Dalí a Chochola

Výstava Dalího bude v Galerii města Přerova také doplněna sérií fotografií Václava Chocholy Jak jsem fotografoval Salvadora Dalího. Chochola měl v roce 1969 unikátní možnost fotografovat Salvadora Dalího při jeho pobytu v Paříži, vznikly tak slavné fotografie Salvador Dalí s vejcem či Salvador Dalí s časopisem Ahoj na sobotu. Na toto focení Václav Chochola rád vzpomínal: „Příště jsem přinesl Dalímu fotky už hotové a mohu říci, k mému údivu, že byl nadšen a běhal s nimi po salónu apartmá z jednoho rohu do druhého a freneticky opakoval, že jsem „bell fotograf – vyfotil jsem ho u toho.“ Jedná se o autorizované fotografie, které si případní zájemci mohou rovněž zakoupit.

Surrealismus: umělecký směr i životní styl

Surrealismus je umělecký směr, který vznikl počátkem dvacátých let 20. století. U jeho začátků stál francouzský básník André Breton, ale z literatury se surrealismus záhy přenesl na malíře, sochaře a architekty a postupně na celý styl života. Surrealisté reagovali na absurditu války, rozpad a destrukci společensky uznávaných hodnot a ztrátu smyslu života. Nabourávali estetická a morální pravidla, snažili se proniknout do lidského podvědomí a fascinovala je psychoanalýza Sigmunda Freuda. Často používali techniky, které pracují s náhodou, a není dopředu jasné, jak dopadnou, tedy s frotáží, gratáží, fumáží či obtisky. Vytvářeli také koláže, asambláže, fotomontáže a fotogramy. Pro surrealistické obrazy jsou charakteristické nereálné snové vize, relativita času a prostoru, monstrózní figury, fantaskní krajiny, prázdná města, opuštěná místa a ulice, i podivné složeniny předmětů, které k sobě v reálném životě vůbec nepatří.

Nálepova socha – portrét Dalího

Jediným sochařem na světě, od něhož se nechal Dalí portrétovat, byl sochař - portrétista Josef Nálepa (1936 – 2012). Kromě výtvarného umění se dlouhá léta věnoval sportu, stál u zrodu vodního lyžování v Česku a stal se osminásobným mistrem republiky. S malířem se potkal během závodů ve Španělsku; extravagantní Salvador Dalí byl uchvácen lidmi, kteří dokáží chodit po vodě, a přijel se na závody podívat zblízka. S Josefem Nálepou se seznámil v restauraci a když zjistil, že je také umělec, pozval ho do svého sídla a navrhl mu, že ho bude portrétovat. Sochař tehdy odvážně navrhl, že by na oplátku mohl vytvořil Dalímu bustu – a tak vznikla slavná hlava známého Španěla.

Tekoucí hodiny

Nejznámější obraz Salvadora Dalího se oficiálně jmenuje Přetrvávání paměti či Stálost paměti, španělsky La persistencia de la memoria, často se mu také říká Tekoucí hodiny nebo Tekoucí čas. Obraz pracuje s Einsteinovou teorií, že čas je relativní a není pevný. Obraz údajně vznikl na základě Dalího snu o rozteklém camembertu a představuje metafyzický obraz času, který pohlcuje sám sebe. Převládající barvy hnědé a okrové tóny, zlaté útesy jsou reminiscencí rodného Španělska.

Zajímavosti

  • Dalí vytvořil více než 1 500 děl, jež zahrnují malby, kresby, ilustrace knih, návrhy kostýmů a nábytku, plastiky, kreslené animace a další.
  • Pozornost okolí nebudil jen Dalího knír, ale i domácí mazlíček, ocelot jménem Babou. Dalí s ním rád chodíval na veřejnosti i do luxusních restaurací. Znepokojeným spolustolovníkům říkal, že Babou není nic jiného než normální kočka, kterou přemalovali ve stylu op-art.
  • Jedním z jeho děl je i logo lízátek Chupa Chups; Dalí je navrhl v roce 1969.
  • Posledním velkým dílem slavného Španěla je Dalího muzeum, slavnostně otevřené v roce 1974 v bývalém divadle ve Figueres. Dalí vše vymyslel a navrhl tak, aby návštěvníkům nabídl skutečný zážitek a vtáhl je do svého jedinečného a strhujícího světa. Poslední roky umělec prožil v blízké věži Torre Galatea a po smrti byl pohřben v podlaze muzejního atria.

Foto archiv RR

Fotogalerie