After Party…, žádný večírek netrvá věčně




Celovečerní debut režiséra a scenáristy Vojtěch Strakatého s názvem After Party míří na mezinárodní filmový festival do Benátek. Tuzemskou kinematografii bude na prestižní filmové přehlídce reprezentovat v sekci Orizzonti Extra.

Příběh filmu se odehrává během jednoho dne, kdy mladá studentka Jindřiška (Eliška Bašusová) zjistí, že její otec (Jan Zadražil) nadělal obří dluhy. S kocovinou po nočním tahu se Jindřiška probouzí do domu plného exekutorů, kteří zabavují rodinný majetek a hledají jejího otce. Hrdinka filmu brzy zjistí, že jejího otce shánějí i vymahači. Její dosud bezstarostný život se obrací naruby a s nejlepší kamarádkou (Anna Tomanová) po boku čelí kritické životní situaci. Jindřiška se musí se rozhodnout, zda důvěřovat a pomoct svému otci, nebo zachránit sebe samu, dokud je čas.

„Příběh je inspirován událostmi, které jsem zažil před několika lety: dluhy způsobené mým otcem, ztráta majetku, stěhování, rozpad rodiny, vztahů a naprostá ztráta jistot,“ vysvětlil režisér a scenárista Vojtěch Strakatý. „Rodinnou ságu jsem zde zkondenzoval do 24 hodin, rámovaných dvěma party, které zásadním způsobem definují Jindřiščinu budoucnost,“ dodal autor filmu.

Film se natáčel v roce 2022 v satelitních předměstích Prahy. V dalších rolích si zahrály mimo jiné i herečky Jitka Schneiderová či Monika Zoubková.

„Premiéra filmu na festivalu v Benátkách je skvělý odrazový můstek pro budoucí život filmu a dokladem toho, že o českou kinematografii je ve světě zájem,“ dodal producent filmu Marek Novák ze společnosti Xova Film.

Mezinárodní filmový festival v Benátkách je nejstarší filmový festival na světě, byl založen už v roce 1932 a spolu s Cannes a Berlinale patří mezi nejvýznamnější světové filmové přehlídky. Film After Party zde bude uveden ve světové premiéře na jeho 81. ročníku, který se koná od 28. srpna do 7. září. Do českých kin film uvede na podzim 2024 distribuční společnost Aerofilms.

V hlavních rolích: Eliška Bašusová, Anna Tomanová, Jan Zadražil

Scénář a režie: Vojtěch Strakatý

Producent: Marek Novák / Xova Film

Kamera: Stanislav Adam

Zvuk: Jan Šulcek, Jakub Jurásek

Střih: Filip de Pina

Architekt: Matěj Sýkora

Kostýmy: Eva Justichová

Masky: Magdalena Vaverková

Koproducenti: Helena Uldrichová (ČT), Jordi Niubó (i/o post, CZ), Lukáš Moudrý (Studio BEEP, CZ)

Distributor: Aerofilms

Distribuční premiéra: podzim 2024

Instagram filmu: Xova Film

Film vznikl za podpory Státního fondu kinematografie. Scénář získal cenu Filmové nadace “Hvězdy zítřka” pro vycházející talenty.