Levandulové muffiny s citronovou polevou




Chcete zažít chuť a vůni Francie přímo u vás doma? Toto přání se vám může lehce splnit s naším receptem na lahodné levandulové muffiny s citronovou polevou! Ano čtete dobře, muffiny skutečně chutnají dobře také v kombinaci s levandulí. Nejenže vám jejich příprava nezabere mnoho času, ale pečení vám navíc díky této středomořské bylince krásně provoní byt, a to i na několik dní dopředu.  Tak tedy neváhejte a připravte si spolu s námi tento dezert s nádechem Francie, který ohromí nejen svou chutí, ale také vůní. Levandulové muffiny s citronovou polevou nejsou totiž hitem letošního léta jen tak pro nic za nic!

Závan levandulové vůně

Levandule, fialová bylinka původem ze západního Středomoří, je známá pro svou intenzivní vůni, díky které je oblíbenou přísadou mnohých kosmetických přípravků. Své využití si najde také v kuchyni, a to nejen díky četným zdravotním benefitům. Její léčivé vlastnosti využívali už ve starověkém Egyptě a nejspíš také proto je jejím druhovým jménem „lékařská”. Levandule má totiž zklidňující účinky na lidský organismus. Může pomoci také s poruchami spánku či s úlevou od bolestí zubů i hlavy a často je používána proti migréně. Pokud trpíte na vypadávání vlasů, vyzkoušení levandule za to určitě také stojí. A další beauty tip na hydrataci pleti je levandulová voda. Mějte ji v těchto parných týdnech u sebe v kabelce a během dne si dopřejte osvěžení v podobě našplíchání přímo na obličej. Vaše pleť se bude tetelit blahem a zároveň ji dáte potřebnou hydrataci. A kromě toho, že má levandule všechny tyto blahodárné účinky, tak navíc také nádherně voní. Ale ze všeho nejlepší je, že odpuzuje hmyz, což se hodí právě v letních měsících.

Mouka, která udrží krok i s levandulí

Kvalitní a správně vybraná mouka je základem každého úspěšného pečení. Proto jistě nejeden domácí či profesionální cukrář ocení mouku šitou jeho dezertům na míru. Moukou na míru přesně tomuto receptu, je Babiččina mouka dortová. Jedná se o extra světlou mouku, která se díky svým unikátním vlastnostem skvěle pojí s ostatními surovinami v hladké těsto. Dezerty z této mouky mají lehkou konzistenci a jemně pórovitou strukturu. My ji doporučujeme použít namísto běžné hladké nebo polohrubé mouky ve vašich receptech na piškotové moučníky. Pokud ji ale nikde neseženete, nezoufejte. Můžete ji totiž nahradit jinými moukami z portfolia Babiččiny volby. Ideální jsou pro tento dezert také hladká mouka pšeničná, popřípadě hladká

mouka špaldová, nebo nedávná novinka – všestranný génius, který spojuje pekařské vlastnosti různých mouk a je vhodný pro přípravu téměř každého receptu vyžadujícího mouku – Babiččina mouka univerzální.

Ingredience

(na 12 větších, nebo 20 menších muffinů)

  •  2 hrnky dortové mouky / hladké mouky Babiččina volba
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce sušených kvítků levandule
  • 75 g másla
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 1 citron
  • Kypřící prášek do pečiva

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • 2 – 4 lžíce vody

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C  a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Mléko nalijte do kastrůlku a přidejte k němu máslo a levanduli. Na sporáku pomalu zahřívejte 5 – 10 min až pod bod varu. Poté odstavte a nechte vychladnout. Do mísy nasypte mouku, cukr, kypřící prášek a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Do mléka zašlehejte vejce a vanilkový extrakt. Pomocí měchačky zamíchejte sypkou část do tekuté a míchejte jen nezbytně dlouhou dobu. Těstem naplňte připravené košíčky ve formě na muffiny tak, aby byly plné asi do 2/3. Pečte asi 20 minut, nebo dokud muffiny nebudou hotové (jsou hotové, když jsou zlatavé na povrchu a při jemném zmáčknutí těsto pruží). Připravte si polevu. Smíchejte citronovou šťávu s 2 lžícemi cukru a metlou postupně zašlehávejte moučkový cukr. Pokud finální poleva není dostatečně tekutá, zašlehejte ještě malé množství vody. Hotovou polevou ozdobte ještě teplé muffiny a než poleva zatuhne, můžete do ní přidat pár kvítků levandule na ozdobu.