Miele oslavuje úctyhodných 125 let kvality a inovací




Před neuvěřitelnými 125 lety, přesně  1. července 1899, založili inženýr Carl Miele a obchodník Reinhard Zinkann společnost Miele & Cie. Jejich prvním produktem byla odstředivka mléka. To, co začalo s jedenácti zaměstnanci v bývalém mlýně na obilí v malé vesnici Herzebrock, vyústilo v celosvětově úspěšnou high-tech společnost s více než 22 000 zaměstnanci ve 49 zemích a obratem 4,96 miliardy eur. Snad více než jakákoli jiná společnost symbolizuje Miele kvalitu a dlouhou životnost, a proto se stala jednou z nejuznávanějších značek v historii německé ekonomiky.

Cesta za 125 lety úsilí o kvalitu a inovace

O rok později se k odstředivce přidává máselnice, v roce 1901 následuje první pračka Miele – větší dřevěná káď s rotačním bubnem, původně poháněná pákou. V roce 1907 se Miele přesouvá se svou centrálou a výrobními závody na své současné místo v Gütersloh v Německu, kde je k dispozici mnohem větší pracovní síla a vlastní železniční vlečka usnadňuje společnosti dodávky rychle rostoucího množství potřebného dřeva. Objednávky se jen hrnuly a rozvoji mladé společnosti už nic nebránilo.

Závazek zakladatelů k sociální odpovědnosti je patrný už od počátků, například zavedením jednoho z prvních firemních zdravotních pojištění v Německu v roce 1909. Miele udává trend i v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, počínaje příslovečnou spolehlivostí a dlouhou životností svých spotřebičů. Dnes se firma zaměřuje na energetickou účinnost a recyklovatelnost přístrojů a na využívání (a výrobu) obnovitelné energie na pracovištích společnosti. Tyto snahy jsou oceněny například Německou cenou za udržitelnost v letech 2014 a 2024.

Od zemědělství k domácnostem

Miele se zpočátku vyvíjí jako dodavatel široké škály zemědělské techniky, ať už to jsou zařízení na přípravu krmiva pro zvířata, žebříky, ruční vozíky, jízdní kola, mopedy či dokonce automobily. Na konci 20. let minulého století bielefeldská továrna začíná vyrábět první vysavače a v roce 1929 opouští výrobní linku i první elektrická myčka nádobí v Evropě. Od té doby se společnost postupně zaměřuje na vysoce kvalitní přístroje pro kuchyně, péči o prádlo nebo o podlahy. V roce 1924 se přidává technologie pro praní prádla, následuje komerční myčka nádobí a čisticí, dezinfekční a sterilizační zařízení pro zdravotnická zařízení a laboratoře.

V roce 1960 Miele ukončuje výrobu jízdních kol a mopedů v Bielefeldu a místo toho se soustředí na myčky nádobí, které se v domácích kuchyních stávají stále populárnějšími. Na konci 80. let 20. století je prodána divize zemědělské techniky, následovaná kuchyňským nábytkem v roce 2005. Milník v posílení strategicky důležitého podnikání s vestavnými kuchyňskými přístroji je akvizice výrobce kuchyňských spotřebičů Imperial v roce 1989 s továrnami v Bünde a Arnsbergu. V 90. letech zde vznikají světové novinky, jako první vestavná parní trouba. Imperial již v roce 1973 uvedl na trh první keramickou varnou desku na světě, ve spolupráci s odborníkem na skleněnou keramiku Schott.

Průkopníci v péči o prádlo, mytí nádobí a chytrých domácích spotřebičích

V roce 1987 Miele nastavuje nové standardy v pohodlí při plnění myčky nádobí s patentovanou zásuvkou na příbory Miele, následovanou péčí o prádlo v roce 2001 s patentovaným bubnem Miele s voštinovou strukturou. V roce 1998 Miele připravuje cestu pro inteligentní domácnost s funkcí InfoControl, která používá pager k signalizaci konce programu pračky nebo sušičky. O deset let později následuje první automatické ovládání digestoře prostřednictvím varné desky. Dnes je společnost průkopníkem v oblasti inteligentní domácnosti i ekologického praní a mytí nádobí.

Rozvoj globálních prodejních struktur a výrobní sítě

V roce 125. výročí je Miele zastoupeno ve 49 zemích vlastními prodejními společnostmi a více než 200 značkovými obchody. Z aktuálních 15 výrobních závodů se osm nachází v Německu a po jednom v Rakousku, Číně, České republice, Rumunsku a Polsku. K tomu se přidávají dvě pracoviště italského specialisty na lékařskou techniku Steelco Group, který je součástí skupiny Miele od roku 2017. Aby dále rozšířila své slibné podnikání v Severní Americe, staví Miele v současné době svůj 16. závod v americkém státě Alabama. Zde bude na konci roku 2024 zahájena výroba velkokapacitních trub a sporáků speciálně navržených pro tento region.

Výkonná rada skupiny Miele se skládá ze dvou zástupců rodin Miele a Zinkann a čtyř nezávislých výkonných ředitelů odpovědných vždy za konkrétní oddělení.

Dvě věci se u Miele za 125 let nezměnily. Za prvé je to příslib značky "Immer besser - Vždy lepší", který se objevil už na prvních produktech, druhým momentem je skutečnost, že společnost je stále vlastněna rodinami Miele a Zinkann.

www.miele.cz

Fotogalerie