K létu patří hudba, festivaly i české hrady!




K létu neodmyslitelně patří hudební festivaly, koncerty pod širým nebem a další hudební akce. Na všech vás čeká jedinečná atmosféra, nová dávka inspirace, různorodý program podle vašeho vkusu a preferencí, ale i relax s přáteli. Ať už máte rádi rock, pop, elektroniku nebo folk, určitě najdete festival, který vám bude vyhovovat. Pokud hledáte, kam za kvalitní muzikou vyrazit, zde je několik možností.

První letní festivaly propuknou již na začátku července a budou pokračovat během celého léta. Konají se ve velkých, ale i menších městech, na hradech a zámcích a zúčastnit se jich můžete například v Praze, Liberci, Trutnově, Poděbradech, Vizovicích či Ostravě.

Hudební festivaly

Největším lákadlem je hned z kraje prázdnin festival zaměřený na elektronickou hudbu Beats for Love v Ostravě. Čeká jej letos od 3.-6.7. jubilejní 10. ročník, a to znamená jediné, organizátoři chtějí dát fanouškům to nejlepší z elektronické hudby a posunout tak laťku festivalu ještě výše. Nezapomeňte se zastavit během třídenního hýření také v Ploom koutku na pláži. A do Ostravy se můžete podívat ještě jednou také v druhé půlce července, kdy se tam bude konat proslulý multižánrový festival Colours of Ostrava nabitý hvězdami světového formátu jako jsou Lenny Kravitz, popový zpěvák Sam Smith, kalifornští rockeři Queens of the Stone Age či švédská popová diva Zara Larsson.

Nadšence rockové hudby zase čeká 11. až 14.7. největší mezinárodní rockový open-air festival v ČR Master of Rock ve Vizovicích u Zlína, který letos oslaví 20. výročí svého vzniku. Na akci vystupují především zahraniční rockové a metalové kapely jako je Bruce Dickinson, Electric Callboy, Annisokay nebo Avantasia. Nezapomeňte se zastavit vyzkoušet Ploom X.

Více info na https://www.b4l.cz/ a www.masterofrock.cz

Koncerty pod širým nebem

Spoustu krásných koncertů můžete zažít v unikátním prostředí českých a moravských hradů a zámků. K největším kulturně-společenským akcím patří proto festival Hrady CZ, který se uskutečňuje na různých historických hradech po celé zemi a spojuje tak živou hudbu s krásným prostředím historických památek. Program zahrnuje vystoupení známých českých a slovenských kapel a umělců, k nimž se řadí tradičně Lucie, Chinaski, Mig 21, Jelen, Čechomor, Daniel Landa, Horkýže Slíže, což přitahuje širokou škálu návštěvníků. V roce 2024 proběhne oblíbený seriál festivalů od 12. července do 31. srpna například na Točníku, na Kunětické hoře, na hradě Švihov, na Rožmberku nad Vltavou a v závěru prázdnin na Bezdězu.

Více info na https://www.hradycz.cz/

Lokální akce

Netradiční muziku nabídne rovněž spousta menších festivalů a míst, která nejsou třeba tolik vyhlášená, ale mají svou unikátní atmosféru jen pro užší okruh fanoušků. K takovým patří třeba pohodový festival v Tasově v okrese Hodonín Beseda u bigbítu, kde se 2. a 3. srpna sejdou regionální umělci, nebo třeba heavy metalový hudební festival Brutal Assault, který nabídne v první polovině srpna v prostoru vojenské pevnosti Josefov u Jaroměře sestavu 150 kapel z celého světa.

Více info na https://www.besedaubigbitu.cz/ a https://brutalassault.cz/cs

Rada na závěr: Nezapomeňte si předem zjistit aktuální program, line-up a případně zakoupit vstupenky, protože některé akce mohou být rychle vyprodané. Spoustu tipů najdete na webech s hudebním a kulturním přehledem o akcích a festivalech pro celou ČR. Také sledujte předpověď počasí a přizpůsobte jí vaši festivalovou výbavu. Pro chvíle pohody a relaxu přibalte Ploom X.