Letní cestování: Jak se zorientovat (nejen) na dubajském letišti bez zbytečného stresu?




Léto je obdobím, kdy se na letišti pohybuje vůbec nejvíce lidí.  S nárůstem počtu letů se proto mohou vyskytnout některé komplikace jako dlouhé čekací fronty při odbavení nebo podrobnější bezpečnostní kontroly, které dokážou cestu k vysněné dovolené velmi znepříjemnit. Ať už patříte mezi zkušené cestovatele, nebo se letos chystáte do oblak poprvé, využijte následující tipy, jak se s takovými situacemi co nejlépe vypořádat.

Mezinárodní letiště v Dubaji během jednoho letního měsíce očekává více než 2,6 milionu cestujících společnosti Emirates. Mezi nejrušnější dny patří už tradičně ty kolem svátku Eid Al Adha, 15. června a 6. července, kdy se mnohé rodiny vydávají na vytoužené letní prázdniny, což je cenná informace i pro ty, kteří do Dubaje (nebo z Dubaje)  cestují z ostatních zemí. Nejen na dubajském Mezinárodním letišti se tak vyplatí věnovat pozornost několika důležitým zásadám:

  • Na letiště dorazte nejlépe 3 hodiny před odletem: Tato časová rezerva vám umožní nejen pohodlně projít odbavením, bezpečnostní a pasovou kontrolou, ale také budete mít dost času na případné nákupy v duty-free zóně, občerstvení nebo odpočinek před odletem.
  • Přes pasovou kontrolu projděte alespoň 1,5 hodinu před odletem: V létě, kdy je na letišti větší počet cestujících, případně jsou zavedena dodatečná bezpečnostní opatření, se vyplatí projít přes pasovou kontrolu nejlépe 1,5 hodinu před plánovaným odletem. To minimalizuje riziko zmeškání letu a další nepříjemnosti s tím spojené.
  • K odletové bráně se dostavte nejméně 1 hodinu před odletem: V některých případech, zejména na velkých mezinárodních letištích, může být vaše odletová brána vzdálena od pasové kontroly i několik desítek minut, proto si pro přesun mezi těmito body nechte dostatek času.

Další tipy a doporučení od Emirates:

  1. Stáhněte si aplikaci letecké společnosti

Vždy se vyplatí mít po ruce v telefonu aplikaci letecké společnosti, se kterou zrovna letíte. U Emirates v ní najdete všechny důležité podrobnosti. Můžete si v ní zarezervovat, případně upravit změnu letu, stáhnout si palubní vstupenku v digitální podobě, získat včas oznámení o svém letu nebo třeba zkontrolovat, jaká jídla se budou na palubě letadla zrovna podávat. Cestující Business Class mají možnost přednostního objednání teplého jídla, rezervace služby řidiče nebo výběr svých oblíbených filmů ještě před nástupem do letadla. Zákazníci tyto informace naleznou také skrze přihlášení přes Emirates.com. Online check-in a check-in v aplikaci jsou otevřeny 48 hodin před plánovaným časem odletu.

  1. U Emirates můžete odevzdat zavazadla den před odletem

Zákazníci Emirates mohou bezplatně odevzdat zavazadla na letišti noc před cestou. Cestující, kteří odlétají z Dubaje, se mohou odbavit dříve a odevzdat zavazadla 24 hodin před odletem nebo 12 hodin, pokud letí do USA. Poté mohou jednoduše na další den pokračovat skrz pasovou kontrolou přímo ke gatu.

 

  1. Odbavte se v Emirates City Check In & Travel Store v centru města

Pro pohodlnější cestování můžete ušetřit čas na letišti a místo toho se odbavit v centru metropole, konkrétně v Emirates City Check-in and Travel Store, který se nachází na ICD Brookfield Place v Dubajském mezinárodním finančním centru (DIFC). Odbavení je možné provést v rozmezí od 24 hodin až do 4 hodin před odletem každý den od 8:00 do 22:00. Využít můžete také samoobslužné kiosky, u vyhrazených přepážek obsluhovaných agenty Emirates nebo první robotickou odbavovací agentku na světě – Sary.

  1. Nechte celý proces odbavení na doma

Zákazníci Emirates se mohou také odbavit v klidu domova v Dubaji a Sharjah. Specialisté DUBZ, poskytující služby spojené s odbavením zavazadel a dalšími letištními službami, dokončí proces odbavení u zákazníků doma, v hotelu nebo v kanceláři a vezmou zavazadla na let, takže cestující mohou dorazit později pouze se svým příručním zavazadlem. Službu je nutné rezervovat alespoň 24 hodin před letem. Služba Home Check-In je pro cestující First Class a členy Platinum Skywards zdarma.

  1. Využijte možnosti jednoduché přepravy po letišti

Při přesunu v rámci dubajského letiště mohou zákazníci Emirates využít mezi halou A a halou B bezplatný vlak v Terminálu 3. Letecká společnost zároveň nabízí také kyvadlovou autobusovou dopravu mezi halou A a halou C, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Autobus odjíždí z vyznačených zastávek každých 20 minut. Pro všechny zákazníky letecké společnosti Emirates jsou k dispozici také transportní vozíky Dubai Airport Buggies, s prioritou rozšířenou pro seniory, rodiny s dětmi a osoby se zdravotním postižením.

  1. ​​Předobjednejte si zboží z Duty-Free

Zákazníci Emirates si mohou předobjednat zboží z Duty-Free na EmiratesRED.com a získat tak přístup k exkluzivním produktům od značek jako Creed, Loewe, Mont Blanc, Bang & Olufsen, La Mer, Dr Levy, Cerruti, Yves Saint Laurent a dalších. Palubní personál pak doručí objednávku přímo na zákazníkovo sedadlo během letu. Tato služba je dostupná na většině letů a zákazníci mohou nakupovat od 21 dnů až do 40 hodin před odletem.

  1. Zvláštní asistence pro osoby se zdravotním postižením

Osoby se zdravotním postižením mohou během letních měsíců využít speciální podpory vyškoleného personálu Emirates a letištního personálu. Ta zahrnuje vyškoleného průvodce pro Mezinárodní letiště Dubaj (DXB), 2 hodiny bezplatného parkování na letišti a přístup k vyhrazené prioritní lince pro odbavení, pasovou kontrolu, bezpečnostní kontrolu a prioritní nástup, pokud je to nutné. Cestující mohou navštívit stránku Přístupné cestování na Emirates.com pro více informací, nebo se obrátit na některou z poboček Emirates.