Proč je Vysočina v létě je skvělý nápad




Přemýšlíte, kam letos vyrazit na letní dovolenou? Vyzkoušejte Vysočinu. Tady je hned několik důvodů, proč je to skvělý nápad. Nachází se zde nejvíc památek UNESCO ze všech krajů, čeká vás malebná příroda, která okouzlila nejednoho umělce, pro sportovní nadšence je zde nespočet možností. Stejně tak pro rodiny s dětmi, které můžou vyrazit do ZOO, na hrady a zámky nebo do zábavních parků. Vysočina si vás podmaní svojí krásnou krajinou a bohatou nabídkou zážitků bez davu turistů.

Vysočina nabízí zábavu pro celou rodinu

S dětmi můžete vyrazit třeba do zoologické zahrady v Jihlavě, která je členěna do pěti kontinentů. Je zde k vidění přes 200 druhů exotických zvířat, včetně řady druhů v přírodě ohrožených vyhubením. Zavíráte do Tropického pavilonu, africké vesnice Matongo, expozice medvědů malajských – Malay medan nebo pavilonu šelem. V Jihlavě můžete navštívit také největší aquapark na Vysočině nebo Rodinný park Robinson s rychloskluzavkou a pavoučími sítěmi. Za zvířátky se můžete vydat také do Záchranné stanice Pavlov u Ledče nad Sázavou, kde se starají o poraněná zvířata a opuštěná mláďata. O přírodě se dozvíte více také na hradě Roštejn, kde je interaktivní expozice s mnoha herními prvky se zaměřením na přírodu a myslivost.

Pokud počasí nepřeje venkovním výletům, je čas vyrazit do muzea. Navštívit můžete například Muzeum nové generace ve Žďáru nad Sázavou, kde se dozvíte více o historii místního kláštera. Muzeum využívá audiovizuální prvky a vtáhne návštěvníky do děje. V expozici Cesty časem v Třebíči se přenesete do středověku a seznámíte se s prací tehdejších stavitelů. V Třebíči mají také jediné science centrum na Vysočině- Alternátor s unikátní projekční koulí, která simuluje vesmírné a přírodní úkazy. Za návštěvu určitě stojí také Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově, kde můžete obdivovat vše s předponou nej.

Pro milovníky sportu a adrenalinu

Lezení po zajištěných ferratových cestách si můžete vyzkoušet v areálu Vír. Pokud máte horské kolo a baví vás rychlé sjezdy, neměli byste vynechat místní singletracky, které si užijí jak začátečníci, tak zkušení jezdci. V horní části řeky, v těsné blízkosti hráze, vznikl před pár lety vodácký kanál s řadou překážek. Ten využívá toho, že v době výroby elektrické energie v místní hydroelektrárně, se jindy klidná řeka mění na jednu z nejdivočejších u nás. Za singletracky můžete vyrazit také do Nového Města na Moravě, kde se nachází i pumptracková dráha, která patří k největším u nás. Na Borovinském rybníku nedaleko Třebíče vyzkoušejte wakeboarding: sport při kterém brázdíte vodní hladinu na prkně.

Zdolejte osmitisícovku Vysočiny

Pokud milujete horolezení, můžete zdolat osmitisícovku Vysočiny. Že o žádné takové hoře nevíte? Stačí si vybrat deset místních osmistovek a poskládat si svůj vlastní výstup. 17 vrcholů Žďárských vrchů přesahuje nadmořskou výšku 800 metrů. Nejvyšším vrcholem je pak Javořice v Jihlavských vrších. Vystoupat můžete například k Devíti skalám, na Malinskou skálu, Žákovu horu nebo Kamenný vrch.

Na Vysočině se nachází i nespočet cyklostezek a turistických tras, které vás provedou místní podmanivou krajinou. Na kole se můžete vydat i po trojúhelníku památek UNESCO. Na vysocina.eu najdete detailní rozpis cesty, která je rozvržena do osmi dnů a provede vás zajímavostmi kraje. Pokud chcete cestu zrychlit, můžete se popovézt vlakem.

Za klenoty se známkou UNESCO

Na seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO je na Vysočině zapsáno historické centrum města Telč, soubor židovské čtvrti, židovského hřbitova a baziliky sv. Prokopa v Třebíči a poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který se letos návštěvníkům představuje po rozsáhlé rekonstrukci. Na seznam nemateriálního dědictví přibyla v loňském roce ruční výroba skla, tento um můžete na Vysočině obdivovat hned na několika místech.

To ale není vše, navštívit můžete také tři vesnické památkové rezervace, které vás okouzlí krásnými chaloupkami rozesetými ve vlnící se krajině luk a lesů. Zavítejte do vesnice Krátké, která je sice krátká, ale skutečně kouzelná. Nachází se zde roubené i zděné domy s hospodářským zázemím. Navštívit zde můžete i Dům přírody, kde se interaktivní formou seznámíte s vývojem zdejší krajiny. Projděte se také po rezervaci Křižánky, která se nachází v samém srdci Žďárských vrchů. Typicky barokní stavení můžete obdivovat v Dešově.

Na Vysočině je toho k objevování mnohem víc. Naplánujte si dovolenou v samém srdci naší země.

Více tipů na www.vysocina.eu

Fotogalerie