Laserové operace otevírají nové obzory, doslova mění životy




Brýle i kontaktní čočky mohou být na obtíž, i když jsou běžnou součástí života a zvyknete si na ně. V létě znemožňují nošení slunečních brýlí a bezpečné plavání, zatímco v zimě se zamlžují a jsou nepraktické při sportu. Kontaktní čočky také nejsou ideální, protože v létě hrozí riziko infekce při koupání, v zimě zase vysušují oči. Naštěstí díky neustálému pokroku v oblasti oftalmologie má každý i jiné možnosti, například laserovou operaci zraku. Nabízí efektivní a šetrné řešení korekce refrakčních vad a může dokonce být řešením, které řadě lidí doslova změní život.

„Nejčastěji vyhledávají laserovou operaci zraku lidé, kteří si chtějí užívat života bez omezení. Mezi naše pacienty patří často lidé, kteří se aktivně věnují sportu, profesionálové, kteří potřebují jasnou a ostrou vidinu v každodenní práci, ale i osoby, které jednoduše touží po esteticky příznivějším vzhledu bez brýlí. Laserová operace zraku může být pro tyto jedince klíčem k většímu komfortu, svobodě a kvalitě života,“ uvádí hlavní motivační faktory u svých pacientů MUDr. Andrea Janeková, FEBO, která laserové operace v Očním centru Praha provádí.

Změna života během pár minut

Laserová operace je vhodná pro odstranění očních vad, jako je krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus. Vhodná je zejména pro mladší pacienty ve věku 20–45 let, kteří mají ustálené dioptrie alespoň po dobu jednoho roku.

V Očním centru Praha korigujeme dioptrie nejčastěji nejmodernější metodou ReLEx SMILE. Tato metoda je pro oko velice šetrná, přesná a zcela bezbolestná. Její další výhodou je minimalizace vzniku syndromu suchého oka.

„Operace se provádí pomocí tzv. femtosekundového laseru, který na základě přesných výpočtů upraví požadovaný počet dioptrií, a to bez narušení pevnosti a stability rohovky. Díky minimálnímu zásahu do oka je doba hojení a rekonvalescence velice krátká a člověk se po operaci vrací téměř okamžitě do běžného života,“ sděluje paní doktorka Janeková a dodává: „Výsledek zaznamená pacient ihned po operaci a většina pacientů dosáhne již druhý den 90% zrakové ostrosti.“

Operace se provádí ambulantně v lokální anestezii a je zcela bezbolestná. Zákrok trvá přibližně 20 minut a obě oči se operují v jeden den. Samotné laserování dioptrií trvá pouhých pár vteřin. V den operace doporučujeme pacientům relaxovat a odpočívat, ale již druhý den se ostrost vidění stabilizuje a pacient se může vrátit i do práce a k běžným aktivitám. Téměř zcela se oko zhojí do dvou týdnů od operace.

Od rozhodnutí k výsledkům

„Všem, kteří o odstranění dioptrií laserem uvažují, doporučujeme objednat se na laserovou konzultaci, kde bude provedeno podrobné předoperační vyšetření a budou vysvětleny veškeré dotazy a nejasnosti. Vždy je nutné mít na paměti, že vhodnost laserové operace je vždy individuální a lze ji doporučit právě na základě komplexního předoperačního vyšetření,“ vysvětluje paní doktorka Janeková.

Na základě výsledků doporučí lékař vhodnost laserového refrakčního zákroku. Všechny tyto poznatky pak zájemcům pomohou se rozhodnout, zda tuto operaci podstoupí, či nikoliv. Pomoci by mohly i zkušenosti pacientů Očního centra Praha, kteří laserovou operaci ReLEx SMILE již absolvovali.

„Pro laserovou operaci zraku jsem se rozhodl hlavně kvůli sportování. Brýle mi při sportu překážely a kontaktní čočky jsem nikdy nosit nemohl. Po operaci mám nově na dálku ‚nulu‘ a i po roce od operace jsem stále nadšený z kvalitního vidění – je to zázrak. Každé ráno, když otevřu oči a vidím ostře bez brýlí, se mi potvrzuje, že jsem se rozhodl správně. Všem, kteří váhají, bych doporučil, aby se odhodlali. Je to investice do života, které nebudete litovat,“ popisuje svou zkušenost pan Petr Novák, který podstoupil operaci ReLEx SMILE přesně před rokem.

Jiný důvod pro podstoupení operace pak měla paní Klára Koudelková, která se o svou zkušenost podělila v pamětní knize Očního centra Praha: „Výrazně jste mi zlepšili kvalitu zraku i života. Líbím se více nejen sama sobě, ale i manželovi. Kvalita zraku je navíc mnohonásobně lepší. Sbohem zamlženému, zarámovanému a čočkami omezenému vidění!“

Laserová operace doslova mění pacientům Očního centra Praha život. Při kontrolách po operaci od nich zaznívá, že jsou z nového vidění nadšeni a užívají si jasné vidění do všech detailů každý den.

Fotogalerie