Novoroční restart s odlehčenými recepty
V lednu se na vlně novoročních předsevzetí většina z nás snaží o zavedení zdravých návyků – od cvičení, přes pitný režim až po zdravé stravování. Ačkoliv bývá zařazení zdravých jídel zejména po svátcích občas náročné, je důležité nepřepálit start a začít zlehka. Začněte například s vašimi oblíbenými recepty, jen ve zdravější alternativě. Jedním takovým receptem jsou právě naše špenátové palačinky, se kterými si můžete dopřát chutnou a vyváženou stravu. Najdete v něm totiž sacharidy, bílkoviny i tuky, a navíc také vitamínový bonus, který zajistí čerstvý špenát. Nejen váš mikrobiom zaplesá radostí. Na ozdobu můžete využít naklíčená semínka, které v menším množství neškodí jíst ani v zimě.
Což takhle dát si špenát?
Špenát není vychvalován už od dob Pepka námořníka jen tak pro nic za nic. Někteří odborníci jej v dnešní době dokonce označují za superpotravinu. Špenát totiž kromě svého vysokého podílu vody obsahuje další tělu prospěšné látky. Jsou jimi například draslík, hořčík, vápník a vitamín K. Společně podporují mineralizaci kostí a vitamín K funguje zároveň jako podpora prevence osteoporózy. Špenát obsahuje také železo, i když informace, že špenát je plný železa, je dle odborných zdrojů mylná. Tato domněnka vznikla na základě chybného výpočtu jednoho vědce, který při svém zkoumání využíval sušený špenát, nikoli čerstvý, který je plný vody, a proto byl výsledek zkreslen. I tak je však špenát dobrým zdrojem železa. Zároveň obsahuje jód, který přispívá ke správnému fungování štítné žlázy. Při nákupu čerstvého špenátu dbejte na to, abyste kupovali listy beze skvrn a myslete také na to, že by měl být rychle zpracován. V ledničce vydrží čerstvý cca dva dny. Pokud zeleninu nestihnete zpracovat, je dobré ji zamrazit.
Tvaroh to jistí
I přes všechny tyto benefity je špenát stále u některých zejména těch, kteří jej pamatují z dob školních jídelen, patřičně neoblíbený. Pokud mezi strávníky s takovou minulostí patříte také, ale rádi byste tuto superpotravinu do svého jídelníčku zařadili, nezoufejte. Díky sofistikované kombinaci ingrediencí a chutí v našem receptu špenát ze školní jídelny neucítíte. A navíc tělu dodáte začátkem nového roku důležité živiny. Palačinky si také můžete doplnit o další velmi prospěšnou potravinu, kterou je tvaroh. Mezi jeho přednosti patří pozitivní vliv na střevní mikrobiom, ale také zastoupení mnohých minerálních látek. Kombinace tvarohu a špenátu navíc není pro tělo jen velmi prospěšná, ale je také spojením chutí, které by měl ochutnat každý!
Kvalitní mouka aneb základ každého pekařského úspěchu
Každý pekař i cukrář ví, že základem zaručeného úspěchu v kuchyni je výběr té správné mouky. Proto doporučujeme sáhnout po ověřeném parťákovi v podobě hladké mouky. Ačkoliv se může zdát, že je mouka jako mouka, není tomu tak. Každá je trochu jiná a na její kvalitě závisí výsledek vašeho pečení. Mouka je živý organismus. Obilí, z něhož je vyrobená, vyrůstá pokaždé za jiných podmínek, někdy prší, někdy je sucho, a tak je i mouka pokaždé trochu jiná. Je to normální, i když to mnohé při koupi mouky nenapadne. Někdy je zkrátka potřeba přidat do těsta vodu, jindy ubrat, někdy je potřeba přidat na hnětení, jindy na teplotě. Někteří výrobci jsou však schopni i přes tato úskalí zajistit stálou kvalitu mouky. Například mouky Babiččina volba se tyto přirozené výkyvy ve svých mlýnech snaží minimalizovat zpřísněním interních limitů, kam spadá i pečlivý výběr obilí vysoké jakosti od lokálních zemědělců pocházejícího z úrodných oblastí České republiky. S moukami Babiččina volba tak máte jistotu, že budete dosahovat kvalitních výsledků pečení celý rok. Stálé kvality mouky Babiččina volba využívá také známý pekař a cukrář, mistr ve svém oboru, Josef Maršálek, který je zároveň ambasadorem značky.
Ingredience
Těsto:
- 90 g hladké mouky Babiččina volba
- 1 vejce
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 lžíce másla
- čerstvé listy baby špenátu
Náplň:
- ideálně slaná – tvaroh, pažitkové žervé, uzený losos, klíčky nebo čerstvé bylinky…
Postup
Příprava těsta je velmi snadná. Všechny ingredience na těsto vložte do mixéru a nechte vypracovat hladké těsto bez hrudek a kousků. Nyní nechte hotové těsto 15–20 minut dýchat. Tento krok určitě nepřeskakujte, zaručí vám dokonalé palačinky, které se na pánvi netrhají.
Na kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem můžete přidávat pod každou palačinku mašlovačkou ještě trochu másla. Každou palačinku rozlijte na pánev z naběračky a krouživým pohybem nechte těsto stéct rovnoměrně do krajů. Palačinku se nesnažte obracet dřív, než se začnou okraje v pánvi samy odchlipovat. Pak ji jemně podeberte a otočte. Na druhé straně palačinku nechte minutku takzvaně dojít a je hotovo. Někdy ani není potřeba palačinky otáčet a jsou hned hotové.
Plňte žervé, uzeným lososem a klíčky.
Zdroj: https://www.nzip.cz/clanek/1009-spenat