Italská tomatová polévka má chuť léta i Itálie




Sezóna rajčat pomalu vrcholí. Ať už máte své vlastní ze zahrádky, skleníku, nebo balkonu, je ideální čas na jejich sklizeň. Své využití najdou nejen v čerstvém salátu, leču nebo v rajském protlaku, my však máme nejraději italská tomatová polévka s chutí léta i Itálie. Přestože tradiční italská polévka nevyžaduje žádnou složitou přípravu, odmění se vám v podobě vůně linoucí se po celém bytě. Doporučujeme na ni využít zralá rajčata, díky kterým získá ještě výraznější chuť!

Ingredience:

  • 1 kg zralých rajčat (oloupaných a nasekaných na kousky)
  • 1 cibule (nasekaná najemno)
  • 2 stroužky česneku (drcené nebo nasekané nadrobno)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička cukru (volitelně, pro zjemnění kyselosti rajčat)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 1/4 šálku čerstvé bazalky (nasekané)
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu nebo pecorina

Postup:

  1. Na středním ohni si připravte hrnec a zahřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a osmahněte je, dokud nezměknou a nezískají lehkou zlatavou barvu.
  2. Do hrnce přidejte nasekaná rajčata a smažte je s cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud neuvolní šťávu a nezměknou.
  3. Přidejte sušenou bazalku, oregano a případně cukr. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  4. Zalijte rajčata zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte plamen na nízký a vařte polévku pod pokličkou asi 15–20 minut, aby se chutě propojily.
  5. Mezitím si připravte čerstvou bazalku a parmazán, případně pecorino. Až bude polévka hotová, můžete ji s nimi dochutit.
  6. Po 20 minutách vaření polévku nechte trošku vychladnout.
  7. Pomocí mixéru rozmixujte rajčatovou směs do hladké konzistence.
  8. Dochuťte ji solí a pepřem podle chuti.
  9. Polévku servírujte teplou s čerstvě nasekanou bazalkou a posypanou strouhaným parmazánem nebo pecorinem.

Užiteční pomocníci:

  • Rösle, vysoký hrnec Silence PRO, 20 cm / 3,5 l, Potten & Pannen – Staněk, 3 550 Kč, odkaz.
  • Andrée Jardin, dřevěný kartáč na zeleninu, 12 cm, jasan, Potten & Pannen – Staněk, 415 Kč, odkaz.
  • Novinka: Villeroy & Boch, hluboký talíř Junto Rose Quartz, Ø 22 cm, Potten & Pannen – Staněk, 680 Kč, odkaz.
  • Emile Henry, odkládací miska na vařečky, 22,5 x 10 cm, granátová, Potten & Pannen – Staněk, 659 Kč, odkaz.