Pečený bažant nadivoko
02.05.2018
Gurmet
Bažant na divoko je klasika, která se nikdy neomrzí.
Suroviny:
2 bažanti
2 mrkve
1/3 celeru
300 g slaniny
7 kuliček pepře
7 kuliček nového koření
3 kuličky jalovce
1 bobkové list
1 menší lžíce zatuhlého sádla
100 - 200 ml červeného vína
sůl
Postup:
- Očistíme zeleninu a škrabkou si ji naporcujeme na plátky. Slaninu rozpustíme na pánvi, ale třetinu si necháme na později, přidáme zeleninu a koření a vše lehce osmahneme.
- Pečlivě oškubaného a vykuchaného bažanta propláchneme v octové vodě a necháme ho dobře okapat. Bažanta naplníme většinou zeleniny se slaninou.
- Do nádoby na pečení dáme sádlo, zbytek nakrájené slaniny na proužky, pak vložíme bažanta prsama dolů a okolo něj dáme zbylou zeleninu. Pečeme asi 1 hodinu, pak ho otočíme a
- pečeme ještě půl hodiny. Během pečení dle potřeby podléváme červeným vínem. Nejlépe chutná s bramborovou kaší, kterou přelijeme vypečenou šťávou.