Jak připravit rafinované sváteční menu? Odpověď vám dá Miele
Nadcházejí sváteční dny spojené s prodlouženým víkendem je ideální příležitostí k tomu se zastavit, odpočinout si a užít si více času se svou rodinou či blízkými. Ideální příležitostí je zapojit je do přípravy několikachodového menu z vybraných receptů Miele. Společně tak můžete objevovat nové chutě, sdílet radost z vaření a vytvářet příjemné vzpomínky.
A co si spolu s Miele můžete připravit? Tak třeba eintopf se zelím a hovězím masem, vepřovou pečínku s křupavou krustou nebo višňovo-makový koláč s posypkou. Připravte se na jedinečný kulinářský zážitek, který přinese radost všem účastníkům vaření i strávníkům!
Eintopf se zelím a hovězím masem (pro 4 osoby, snadné)
Ingredience:
- 50 g cibule nakrájené najemno
- 20 g másla
- 200 g hovězí kýty nakrájené na kostičky
- 250 ml hovězího vývaru
- 200 g brambor nakrájených na kostičky
- 250 g bílého zelí nastrouhaného nahrubo
- 200 g červené řepy nastrouhané nahrubo
- 75 g pórku nakrájeného najemno
- 1–2 PL octa z červeného vína
- 150 g crème fraîche
- 1 PL nasekané petrželky
- sůl
Příprava:
- Máslo rozehřejeme na pánvi a osmahneme na něm cibulku a maso. Poté zalijeme vývarem a necháme asi 5 minut povařit.
- Přidáme brambory, bílé zelí, řepu, pórek, ocet a sůl a dobře promícháme. Přikryjeme pokličkou a necháme asi 20 minut mírně vařit.
- Po uvaření vmícháme crème fraîche, posypeme petrželkou a podáváme.
Vepřová pečínka s křupavou krustou (6 osob, středně náročná příprava)
Ingredience:
- 800 g libového bůčku s kůží (kostičky rozpustit a použít)
- 2 ČL kmínu
- čerstvě mletý pepř, sůl
- 300 ml suchého jablečného vína
- 50 ml suchého vína
- lístky z jednoho svazku petržele
- 2-3 ČL ostré hořčice
- 1 ČL škrobu
Kalorie 1 porce: 1966 kJ / 47 kcal, B 29 g, T 34 g, VJ 6 g
Příprava:
- 1-3 dny před podáváním: kůži včetně vrstvy tuku v rozestupech 5 mm nařízneme. Mrazicí sáček (3 l) nebo sáček do parní trouby (XL) rozprostřeme na pracovní plochu, posypeme kmínem, pepřem 1/2 ČL soli a postavíme na ni pečínku masem dolů. Přilijeme oba druhy vína, sáček uzavřeme, vložíme do neperforované misky a vsuneme do parní trouby. Nastavení: příprava v páře / univerzální / 80°C / 3,5 hod.
- Maso následně necháme v sáčku vychladnout, přičemž kůže musí směřovat nahoru a nesmí ležet v šťávě.
- Před podáváním: Maso vyjmeme ze sáčku a necháme odpočinout při pokojové teplotě. Usazený tuk odstraníme. Kůži vysušíme kuchyňským ubrouskem. Talíře předehřejeme v nahřívači.
- Zrosolovatělou šťávu vyjmeme ze sáčku a společně s kostmi převaříme v otevřeném hrnci na 250-300 ml a poté přecedíme. Lístky petrželky oblanšírujeme ve vroucí slané vodě, prudce ochladíme ledovou vodou a rozmixujeme do šťávy. Dochutíme hořčicí, solí a pepřem dle libosti zahustíme škrobem.
- Pečicí plech vyložíme alobalem. Maso nakrájíme na 6-8 rovnoměrných porcí, položíme na plech kůží nahoru, vsuneme do 2. úrovně vyhřáté pečicí trouby a pod dohledem ogrilujeme do křupava a zlatohněda. Nastavení: velký gril / 240°C / 15-25 minut.
- Maso klademe na předehřáté talíře a přelijeme trochou šťávy.
- Servírujeme s rybízovým červeným zelím a s bramborami připravenými koventomatu/parní troubě.
Višňovo-makový koláč s posypkou
Ingredience:
- 100 g marcipánu
- 400 g + 50 g mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 200 g měkkého másla
- 130 g cukru, špetka soli
- 1 bal. vanilkového cukru
- 4 vejce
- 1/2 bal. pudingového prášku
- 200 g zakysané smetany
- 250 g máku
- 50 g mletých mandlí
- 350 g odkapaných višní
Příprava:
- Marcipán nahrubo nastrouháme a uhněteme spolu se 400 g mouky, máslem, práškem do pečiva, cukrem a 1 vejcem. Dvě třetiny těsta použijeme na dno formy (Ø 26 cm) a na okraje.
- Višně necháme okapat, smetanu, zbylá vejce, pudingový prášek a vanilkový cukr smícháme dohromady. Do zbylé třetiny těsta vmícháme 100 g mletého máku s 50 g mouky. Zbylý mák smícháme s mletými mandlemi a opatrně rozprostřeme na dno. Na to vrstvíme okapané višně, smetanovou hmotu a nakonec makové těsto. V předehřáté troubě upečeme dozlatova (horní/spodní pečení, 170-180°C, 1. úroveň odspodu, 50-60 minut, nebo intenzivní pečení, 150-160 °C, 1. úroveň odspodu, 50-60 minut).
Tipy, které oceníte:
Jeden z nejlepších pomocníků při přípravě pokrmů je domácí konvektomat Miele. Díky špičkové technologii a inovativním funkcím vám tento kuchyňský zázrak umožní dosáhnout dokonalých výsledků při vaření, pečení, grilování i přípravě . Přístroj zaručuje rovnoměrné rozložení páry a tepla po celé troubě, aby byl každý prokrm připraven přesně podle vašich představ a s maximálním zachováním chutí a výživových hodnot. Výsledkem budou špičkové kulinářské zážitky, které si můžete vychutnat v pohodlí domova. Nová funkce HydroClean u vybraných modelů s sebou navíc přináší i možnost samočištění. S konvektomatem Miele se tak z vaření stane nejen perfektní zábava s minimem úsilí, ale také příležitost prohloubit vztahy s vašimi blízkými.
https://www.miele.cz/c/gen7000-2868.htm