Krkovička po selsku
12.04.2018
Gurmet
Nejlepší vepřovou pečínkou je správně prorostlá krkovička. Je šťavnatá, křehká, voňavá a rozhodně se jí nedá odolat.
Ingredience:
1 kg vepřová krkovice
3 stroužky česneku
2 cibule
1,5 lžíce sádla
70 ml vody
½ lžičky tmavého cukru
½ lžičky drceného kmínu
čerstvý mletý pepř
sůl
2 plátky citronu
Postup:
- Vepřovou krkovici očistíme, popřípadě vykostíme. Maso potřeme prolisovaným česnekem, rovnoměrně okořeníme a vložíme do pekáče, kde ho obložíme nakrájenou cibulí na kroužky. Ve vodě rozmícháme cukr, a tou maso podlijeme. Ještě přidáme sádlo a dáme péct do vyhřáté trouby.
- Maso přeléváme výpekem a pečeme zhruba 40 minut při 180 °C. Pak ho vyjmeme, nakrájíme na plátky asi tak 2 cm široké, rozložíme je v pekáči, podle potřeby podlijeme vodou a pečeme ještě 20 minut.
- Podáváme se šťouchanými nebo s vařenými brambory či bramborovou kaší.