Cibule je nedocenitelná a zdraví prospěšná zelenina




Nejlepším lékem proti nachlazení, jehož průvodním znakem je produktivní kašel a rýma, ale i při chřipce čiangíně překvapivě je v kuchyni běžná cibule. Je bohatá na vitamíny B1 a B2, slizy, pektiny, silice s obsahem síry, křemíku, draslíku, alicinu (diallyldisulfomonooxid), flavonoidů (vitamín P), fytoncidů (fytoncium).

Cibule pozitivněpůsobínakardiovaskulárnísystém, je to zelenina, která se za syrového stavu doporučuje jako prevence proti ischemické chorobě srdeční.Má pozitivní vliv na krvetvorbu, snižuje krevní tlak a hladinu cukrů v krvi. Podporujetakéchuťk jídlua některé zdroje uvádí, že má i protirakovinné účinky. Užití cibule zevně se doporučuje při zánětech kůže nebo hmyzím bodnutí.

Doporučujeme:

Cibulový čaj

Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.

Cibulový sirup

Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.

-lz-