Lahodné dezerty pro kávové labužníky
Milujete kávu? Ano. Pak jistě vám přijdou vhod dva recepty od Miele.
Espresso krém
*12 šálků
Ingredience:
- 100 ml smetany
- 2-3 PL instantní espresso kávy
- 3 vaječné žloutky
- 75 g cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 250 ml smetany
- * na dozdobení: 100 ml smetany, kakaový prášek
Postup:
100 ml smetany smícháme s instantní espresso kávou a přivedeme k varu. Poté necháme vychladnout. Vaječné žloutky umícháme s cukrem a vanilkovým cukrem dohladka a směs vmícháme do smetanové kávy. Z 250 ml smetany ušleháme šlehačku, kterou přidáme do připravené směsi. Espresso krém rozdělíme do šálků, které necháme cca 3 hodiny v mrazničce. Smetanu na zdobení lehce vyšleháme. 10 minut před podáváním vyjmeme šálky z mrazničky. Rozdělíme do nich připravenou smetanu jako „cremu“ a jednotlivé šálky dozdobíme kakaovým práškem.
Kávová panna cotta
*4 porce
Ingredience:
- 250 ml smetany
- 40 g cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 2 PL instantního kávového prášku
- 2 plátky želatiny
- * na dozdobení: 100 ml smetany ke šlehání, hořká čokoláda
Postup:
Želatinu namočíme asi na 10 minut do studené vody. V hrnci smícháme smetanu s cukrem, vanilkovým cukrem a instantní kávou a přivedeme k varu. Poté necháme lehce zchladnout a přidáme vymačkanou, změklou želatinu. Směs promícháme dohladka, rozdělíme do jednotlivých formiček, které přikryjeme a vložíme na minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc) do chladničky. Před podáváním panna cottu vyklopíme na dezertní talířky. Servírujeme s vyšlehanou smetanou, ozdobenou hoblinkami hořké čokolády.
Zdroj receptů: Miele