Šneci se špekem a pečeným česnekem
Pokud jste během vánočních svátků přeslazeni, pak byste si mohli pochutnat na našich šnecích z kynutého těsta. Aby vás nalákaly už jenom svou vůní, nesmí chybět trocha uzeného špeku a pečeného česneku, z něhož připravíme pikantní česnekovou pastu, ve které nechybí ani olomoucké tvarůžky. Výživovou hodnotu pokrmu a zároveň i celkovou chuť pozvednou sekané mandle a sušené brusinky.
Počet porcí: 6 porcí
Doba přípravy: 60 minut + kynutí
Náročnost: **
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 50 g másla + navíc na vytření formy
- 1 lžíce krupicového cukru
- 2 lžičky sušeného droždí
- 485 g hladké́ mouky + navíc na podsypání
- 1/2 lžičky mořské soli
- 2 vejce
- 250 g uzeného špeku, nakrájeného na nudličky
- 12 stroužků̊ česneku se slupkou
- 1 svazek šalvěje, rozebraný na lístky
- 125 ml extra panenského oleje
- 150 g olomouckých tvarůžků, strouhaných nahrubo
- 65 g sušených brusinek
- 70 g sekaných mandlí
Postup:
- Do teplého mléka dáme rozpustit máslo a cukr. Až bude mít mléko pokojovou teplotu, přidáme droždí a necháme 15 minut odpočívat, než se udělá kvásek.
- Smícháme mouku, sůl, vejce a kvásek a dobře těsto propracujeme aspoň 10 minut. Poté necháme těsto kynout 40 minut
- Do rozpálené trouby dáme špek, nakrájený na kostičky syreček a neoloupaný česnek a pečeme 10 minut. Poté špek si odložíme a z česneku, šalvěje a 80 ml olivového oleje uděláme v mixéru pastu.
- Nakynuté těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme. Potřeme půlkou česnekové pasty a posypeme půlkou špeku, mandlí a brusinek. Těsto zavineme do rolády a nakrájíme na 16 kousků, které vložíme do máslem vymazané formy. Totéž uděláme s druhou půlkou těsta. Šneky přikryjeme utěrkou a necháme kynout 35 minut.
- Po vykynutí těsto polijeme rovnoměrně zbylým olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě 180 °C cca 35 minut.
Tip: Věděli jste, že se bílé mouky vyrábějí pouze z jádra zrna? Ty celozrnné samozřejmě z celého zrna. Oproti bílým obsahují více vitaminů, stopových látek a také bílkovin. Bílkoviny nejsou obsaženy v přirozeně bezlepkových zrninách, jako jsou kukuřice, pohanka a další.
Zdroj fotografií a receptů: www.akademiekvality.cz